Udruženje Hronos je u znaku obeležavanja meseca borbe protiv hepatitisa, a povodom Svetskog dana hepatitisa koji se obeležava 28. 7. 2017. godine, organizovalo niz aktivnosti.

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, koji će se širom sveta obeležiti 28. jula, udruženje Hronos brojnim aktivnostima tokom jula obeležava mesec borbe protiv ove podmukle bolesti.

Najznačajnija aktivnost ovog jula je dolazak Mobilnog InfoHep centra, vozila opremljenog najsavremenijim fibrosken aparatom iz Hrvatske. Udruženje Hronos je dolazak ovog vozila obezbedilo u saradnji sa partnerskim udruženjem Hepatos iz Splita i Evropskim udruženjem – ELPA. Fibrosken aparatom se vrši elastografija jetre, koja predstavlja bezbolan i jednostavan način provere stadijuma oštećenja jetre kao posledice, prvenstveno, hroničnih hepatitisa C i B. S obzirom na to da u Srbiji postoji samo jedan fibrosken aparat (u Kliničkom centru u Beogradu) koji ne može da pokrije potrebe svih pacijenata, dijagnostika za većinu pacijenata podrazumeva biopsiju (uzimanje uzorka) jetre, koja može biti bolna i pacijent tri dana provodi u bolnici. Pregledi su organizovani na infektivnoj klinici u Novom Sadu i Klinici za tropske i infektivne bolesti u Beogradu.

U Novom Sadu pacijentima je fibrosken bio na raspolaganju u utorak, 11. jula. Od ukupno 76 pregleda 70 je bilo uspešno. Od tog broja 7% pregledanih nema oštećenje jetre, 37,14% ima stadijum fibroze F2, a 21,43% pregledanih ima F4 odnosno cirozu .

U Beogradu je fibrosken bio na raspolaganju u sredu, 12. jula. Pregledano je 69 pacijenata, a uspešno 64. Od tog broja bez oštećenja je samo 4,69% pregledanih, stadijum fibroze F1 ima 53,12%, a F4 odnosno cirozu ima 26,56% pregledanih.

Ovom prilikom se zahvaljujemo pacijentima koji su, uprkos velikoj gužvi i velikoj vrućini, imali strpljenja da sačekaju svoj red.

Zahvaljujemo se prof. dr Milotki Fabri koja je bila divan domaćin svima nama u Novom Sadu i dr Danijeli Marić koja je osam sati bez prestanka pregledala pacijente.

Takođe, zahvaljujemo se timu iz Beograda, prof. dr Jasmini Simonović Babić i doc. dr Kseniji Bojović, kao i direktoru Infektivne klinike u Beogradu koji nam je omogućio sprovođenje ove aktivnosti. Nažalost, u Beogradu nismo bili u mogućnosti da obezbedimo prostoriju sa klima-uređajem, pa je broj pregledanih pacijenata manji od broja pregledanih u Novom Sadu.

Posebnu zahvalnost upućujemo udruženju Hepatos i ELPA timu, predsednici mr. dr Tatjani Reić, Ani Višić i Anti Reiću, koji su odvojili vreme i stavili svoje resurse na raspolaganje pacijentima u našoj zemlji.

Hvala i volonterima udruženja Hronos koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji ovog važnog projekta regionalne saradnje.