Bol pod desnim rebarnim lukom sa pojasnim širenjem na desnu stranu, pozadi u leđa i pod desnu lopaticu, karakterističan je za kalkulozu žučne kesice – holelitijazu. Bol se javlja pod desnim rebarnim lukom, ali katkad i u epigastričnom predelu, a izazvan je masnom hranom i jajima, fizičkim ili psihičkim naporom, ili infekcijom. Bilijarna kolika (žučni napad) nastaje iznenada i traje od 15 minuta do 4 sata. Ako bol traje samo nekoliko minuta, to nije žučni napad. Međutim, ako bol traje više od šest sati, u pitanju je nekakva komplikacija – holecistitis, holedoholitijaza, pankreatitis. Napad bolova je praćen povraćanjem (najpre hrane a zatim žuči) i povišenom temperaturom posebno u kalkulusnom holecistitisu. U holedoholitijazi (kamenci se nalaze u duktusu holedohusu) bolovi se javljaju pod desnim rebarnim lukom, ali imaju pojasni karakter i šire se na obe strane, pozadi u leđa, ali ne i pod desnu lopaticu.

Pri fizičkom pregledu pacijenta uočava se osetljivost na palpaciju pod desnim rebarnim lukom – pozitivan Marfijev znak. Ipak, kod znatnog broja pacijenata sa holelitijazom, bolovi mogu potpuno izostati (ako su kamenci slobodni i ako ne migriraju ka cistikusu ili sabirnim žučnim kanalima). Ako je bol duži od šest časova, verovatno je u pitanju kalkulusni holecistitis ili pankreatitis.

 

U akutnom holocistitisu bolovi pod desnim rebarnim lukom su takođe vrlo intezivni, ali su stalni i dugotrajni. Praćeni su povraćanjem, povišenom temperaturom, promenom boje mokraće i hiperleukocitozom. Ako je kamenac uglavljen u duktusu cistikusu, bol prolazi samo ako se kamenac vrati u lumen žučne kesice, ili prođe kroz kanale u crevo. Pri pregledu pacijenta uočava se osetljivost pod desnim rebarnim lukom, a katkad i defans (rigiditet muskulature prednjeg trbušnog zida), kao znak periholecistitisa i lokalnog peritonitisa.

U hroničnom holecistitisu bolovi su slabiji, kratkotrajni i povremeni, a fizičkim pregledom se otkriva pozitivan Marfijev znak. Kod 10 – 20% pacijenata sa holelitijazom postoji i holedoholitijaza. Obično prolazak kamenca kroz holedohus izaziva jak žučni napad (bilijarnu koliku), jer je kanal iznenada opstruisan uz naglo retrogradno širenje. Ako je opstrukcija žučnog kanala kompletna, javlja se opstruktivna ekstrahepatična žutica sa holestazom. Opstrukcija se neretko komplikuje holangitisom koji se karakteriše jezom, drhtavicom i visokom temperaturom, jakim bolovima pod desnim rebarnim lukom i opstruktivnim ikterusom.

U bilijarnoj diskineziji, posebno hipertonoj (sa spazmom Oddijevog sfinktera), javljaju se vrlo jaki bolovi pod desnim rebarnim lukom, nalik na one na holelitijazi. Bolovi su izazvani pogreškom u ishrani, ali i uzbuđenjem i psihičkim uznemirenjem. Ovde je ipak Marfijev znak negativan, za razliku od holecistitisa gde je pozitivan.

Karcinom žučne kesice je znatno češći kod žena koje su više godina imale napade holelitijaze. Multipla polipoza žučne kesice može takođe prethoditi karcinomu holeciste. Glavni simptomi bolesti su vrlo jaki i stalni bolovi pod desnim rebarnim lukom, gubitak telesne težine, anemija i ikterus. Karcinom duktusa holedohusa je redak. Dovodi do kompletnog, progredijentnog opstruktivnog ikterusa sa pozitivnim Courvoisier znakom (opipljiva, tvrdoelastična, napeta i bezbolna žučna kesica, uz ikterus). Ovakav nalaz se još javlja u karcinomu glave pankreasa, ali i sklerozi, fibrozi pankreasa u hroničnom kalcifikujućem pankreatitisu.