Prema vladajućem mišljenju svega 20% osoba zaraženih hepatitisom B je svesno da imaju hepatitis B. To može imati za posledicu napredovanje bolesti ka cirozi i raku jetre, te širenju infekcije na druge osobe, pre svega seksualne partnere, članove porodice, novorođenu decu. Zato je najvažniji zadatak svih nas da se što više osoba sa hepatitisom B otkrije, ispita i uključi na antivirusnu terapiju kako bi se sprečilo dalje širenje ove infekcije. Antivirusni lekovi za lečenje hepatitis B virusne infekcije su u našoj zemlji dostupni pacijentima, to su isti lekovi koji se efikasno primenjuju u svetu, koji i kod nas daju dobre rezultate.

Kod nas se još uvek hepatitis B otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala i dovela do ciroze jetre, ili se otkriva slučajno prilikom pripreme pacijenata za razne operativne zahvate, invazivne dijagnostičke i terapijske procedure, tokom trudnoće ili testiranjem prilikom dobrovoljnog davanja krvi. Često je lečenje hepatitisa B već zakasnelo ako se čekaju simptomi bolesti da bi se ova bolest otkrila. A osoba koja nema simptome bolesti, nije svesna potojanja ove infekcije i ne oseća potrebu da se testira. Osnovno testiranje na hepatitis B je postojanje pozitivnog HBsAg i taj test je široko dostupan širom naše zemlje u zavodima za javno zdravlje i njihovim labaratorijama. Ko onda da se testira ako nema tegoba? Obavezno je testiranje sa sve pripadnike tz „rizičnih grupa“ za sticanje ove infekcije a to su heteroseksualne i naročito homoseksualne promiskuitetne osobe koje ne koriste zaštitu, seksualni partneri osoba koje imaju hepatitis B, zavisnici od opijata, zatvorenici, osebe na dijalizi, hemofiličari, primaoci transplantiranh organa, novorođenčad majki kojei maju hepatitis B, medicinski radnici koji dolaze u kontakt sa zaraženih osobama, seksualni radnici.. Znači, savet je što više testirati na hepatitis B, ne samo one koje imaju tegobe nego i one bez tegoba pogotovo ako pripadaju nekoj od navedenih rizičnih grupa, ali kako znamo da se hepatitis može dobiti i upotrebom nesterilnih instrumenata pri izradi tetovaže u koju spada i trajna šminka, kod pedikira, manikira, pri stomatološkim intervencijama, hirurškim intervencijama, savet Svetske zdravstvene organizacije je da se svaka odrasla osoba barem jednom u toku života testira.

Život osoba sa hepatitisom B treba da protiče tako da ne pogoršava postojeće stanje jetre koja je već oštećenja postojanjem hepatitis B virusne infekcije i da protiče bez osećaja socijalne stigmatizacije odnosno odbačenosti od društva. Na licu osobe zaražene hepatitisom B ne postoji znak koji ukazivao na postojanje ove bolesti, oni vrlo, vrlo retko imaju žuticu, a druge promene na koži se javljaju tek u stadijumu ciroze jetre. Blizak kontakt, razgovor, zagrljaj, držanje za ruke, poljubac, zajednički ručak, kafa , ne predstavaljaju načine da se neko zarazi hepatitisom B, te osobe sa ovom infekcijom ne treba da izbegavaju ovakvo ponašanje. Seksualni odnosi su bezbedni ako se primenjuju prezervativi. Konzumiranje alkohola je zabranjeno jer on štetno utiče na jetru i može dovesti zajedno sa hepatitisom B do bržeg napredovanja bolesti jetre ka cirozi i raku jetre. U ishrani je najvažnije da ne dođe do gojaznosti, jer gojaznost takođe loše utiče na stanje jetre preko izazivanja steatoze jetre (masna jetra). Raznovrsna i uravnotežena ishrana bogata povrćem i voćem uz prirodne nealkoholne/negazirane napitke, čajeve i kafu se preporučuju. Ne treba izostaviti rekreaciju, šetnje u prirodi, vežbe na otvorenom, plivanje, vožnju biciklom. Razmišljati pozitivno o životu i družiti se sa osobama koje vam odgovaraju. Preporučuje se i razmena iskustava sa drugim pacijentima a za pitanja koja se odnose na lečenje hepatitisa B, potražite savet stručnjaka.