Učlani se

„Volja da se preuzme odgovornost za sopstveni život je izvor samopoštovanja“.
Joan Didion

 

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa narednih mesec dana, do 31.avgusta članrina je besplatna. Potrebno je samo da popunite pristupnicu.

Cilj udruženja je na prvom mestu smanjenje stigme i diskriminacije pacijenata kao i poboljšanje dostupnosti savremenih terapija za lečenje virusnih hepatitisa. Pridružite nam se da zajedno pomognemo sebi!

Klikom na link ispod preuzimate PDF format pristupnice. Potrebno je da pristupnicu odštampate, popunite,  potpišete i pošaljete zajedno sa dokazom o uplati (primer popunjene uplatnice) na adresu:

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos
Cvijićeva 62
11000 Beograd 

 

Doniraj

Ukoliko želite da pomognete rad Udruženja "Hronos", to možete učiniti uplatom na račun udruženja.

Kao svrhu plaćanja navedite "Dobrovoljna donacija".

Broj računa udruženja "Hronos": 160-382938-33

 

 

Volontiraj

Udruženje  Hronos ima otvoren konkurs za nove volontere

  • 10.01.2017.  Beograd

Udruženje Hronos angažuje mlade, motivisane, proaktivne, otvorene osobe za rad na smanjenju stigme i diskriminacije pacijenata obolelih od virusnih hepatitisa, kroz edukacije adolescenata . Upravo je raspisan konkurs za nove volontere koji je otvoren do 10.02.2017.

Udruženje Hronos poziva mlade da se uključite u rad organizacije i budu deo nove generacije volontera koji će uticati na društvene i socijalne promene u Srbiji. Hronos je udruženje pacijenata sa bolestima jetre koje radi na teritoriji Beograda od 2008. godine. Hronos ima bogato iskustvo u domenu rada na edukacije stanovništva o virusnim hepatitisima i na prevenciji širenja bolesti. Aktivnosti se sprovode kroz edukaciju, treninge, radionice, javne akcije, terenski rad, putem elektronskih i štampanih materijala, medija, društvenih mreža, kulturnih sadržaja, ali i kroz učešće u kreiranju javnih politika na svim nivoima.

Novi volonteri će biti uključeni u rad na projektu „Zaštiti se znanjem“. Ciljna grupa su adolescenti.Projekat će se realizovati u periodu od 3 godine.

U Republici Srbiji ne postoje preventivne aktivnosti na temu hepatitisa na državnom nivou. Stoga adolescenti nisu upoznati sa rizicima, a spadaju u najranjiviju populaciju. Zbog nemanja epidemiološkog registra, ne zna se tačan broj obolelih od hepatitisa. Po podacima SZO broj zaraženih u Srbiji, hepatitisom C je alarmantan (140 hiljada).

Kao i na projektu „Hep Free Badge“, cilj ovog projekta je podizanje svesti o zaraznim bolestima i značaju zaštite klijenata i radnika u kozmetičkim salonima i centrima lepote od zaraznih bolesti (virusnih hepatitisa). Projekat se sastoji od teoriskog i praktičnog dela a ima za cilj da pruži informacije kozmetoterapeutima, manikir – pedikirima, maserima o zaraznim bolestima sa akcentom na virusne hepatitise, načinu prenošenja i zdravstvenim komplikacijama sa kojima se sreću oboleli, pravima pacijenata obolelih od infektivnih bolesti kao i o socijalno i psihološkom uticaju hepatitisa na pacijenta (stigma i diskriminacija).

 

Od volontera se očekuje posvećen i odgovoran rad, prisustvo sastancima, pomoć u realizaciji radionica. Volonteri će moći da se angažuju i na drugim projektima udruženja.

 

KO SE MOŽE PRIJAVITI?


- Snažno motivisane, odgovorne i posvećene osobe;
- Osobe sa dovoljno slobodnog vremena koje su spremne da se obavežu na rad u naredne 2 godine;
- Osobe otvorenih stavova kako prema pomenutoj ciljnoj grupi, tako prema i drugim osetljivim grupama;
- Samoinicijativne, kreativne i preduzimljive osobe;
- Osobe koje imaju pristup internetu i aktivno koriste kompjuter, mail, socijalne mreže;
- Osobe koje žele novi krug prijatelja, dobro druženje;
- Dobrodošle su osobe različitih profila, znanja, iskustava i obrazovanja.

Svi zainteresovani mogu da se prijave najkasnije do 10. februara. Svi prijavljeni koji ispunjavaju osnovne uslove biće pozvani na intervju. Intervjui će se organizovati krajem februara. Nakon odabira kandidata će se organizovati šestodnevna obuka raspoređena u više modula. Nakon obuke će uslediti test provere znanja. Volonterima koje polože test biće ponuđen dalji angažman na projektu. Volonteri će se tokom marta upoznati bliže sa radom Udruženja Hronos.

Detaljne informacije o radu Udruženja možete pronaći na sajtu www.hronos.rs.Najveći procenat zaražen je transfuzijom (27%), hirurškim dijagnostičkim procedurama (13%) što ukazuje na to da je čak 40% bolesnika virusom hepatitisa C zaraženo u medicinskim ustanovama.

Prijavi se na naš newsletter i budi obavešten o svim dešavanjima na vreme!