Srbija od 2006. godine sprovodi obaveznu imunizaciju protiv virusnog hepatitisa B kod dece u prvoj godini žživota, što je doprinelo da se u prethodnih 15 godina registruje smanjenje broja osoba obolelih od akutnog hepatitisa B. 
Svetski dan borbe protiv hepatititsa obeležava se od 2010. godine, u čast rođendana nobelovca Baruha Samuela Blumberga, koji je otkrio virus hepatitisa B.
Virusni hepatitisi su sedmi uzrok smrtnosti u svetu, sa procenjenih 1,45 miliona smrtnih ishoda, navodi "Batut".

Prema njenim rečima svaki pacijent koji umre od ciroze jetre znači da je sistem zakazao.
"Ceo svet priča o eliminacija virusa, kod nas se čekaju radne grupe a pacijenti umiru od bolesti za koju ima lek", rekla je Dragojevićeva.
Ivana Dragojević, predsednica Udruženja "Hronos", kaže za RTS da Srbija još nema Nacionalnu strategiju,  da nema sistem skrininga, da je dijagnostika loša, nema testova.
Međutim, Udruženje pacijenata obolelih od hepatitisa kaže da je u Srbiji mnogo više onih koji nose virus a ne znaju da ga imaju. Na Svetski dan upozoravaju i na druge probleme.
Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", prošle godine u Srbiji je registrovano 758 slučajeva hepatitisa B i C, manje nego 2014. godine. Koliki je broj obolelih, preciznih podataka nema, procenjuje se od 80.000 do 140.000.
U svetu virus hepatitisa C ili B ima oko 240 miliona osoba, hroničnu infekciju tim virusima ima oko 150 miliona ljudi, dok pola miliona ljudi svake godine umre od posledica te infekcije.
Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv hepatitisa. S obzirom da se u svetu svake godine dijagnostikuje 10 miliona novih slučajeva, Svetska hepatitis alijansa pokrenula je globalni projekat "Za svet bez hepatitisa ", sa ciljem da se do 2030. godine u potpunosti eliminiše taj opasni virus.
U Srbiji smanjen broj inficiranih virusima hepatitisa, tvrde nadležni. Udruženja pacijenata navode suprotno - jer nema dovoljno testova, ni savremene terapije.